פתיחת שנת הכשרה להוראה - מכתב איל רם

פתיחת שנת הכשרה להוראה

לצפייה במכתב לחצו כאן

לסגלי ההוראה והסטודנטים להוראה שלום רב,
כיצד לפתוח את מערכת החינוך? הקושי לנהל מערכת חינוך תוך שמירה על המגבלות הבריאותיות הוא עצום. ההזדמנויות לשינוי מערכת החינוך ולהתקדמות – גדולות לא פחות. מיום ליום אנו עדים לחשיבות הגדולה שתופס מקצוע ההוראה בציבוריות הישראלית לצד מקצועות הרפואה והביטחון. הילדים מתגעגעים לבתי הספר (לא מראה שגרתי) ומערכות היחסים והקשר בין המורים והגננות לתלמידים נדרשות יותר מתמיד.
בצל המאבקים להחזרת מערכת החינוך, נפתחה השבוע באופן רשמי מערכת ההשכלה הגבוהה ואיתה כ- 33,000 סטודנטים לחינוך והוראה ב- 22 מכללות ו- 8 אוניברסטאות. אנו עדים, לשמחתנו הרבה, לגידול בפנייה להוראה בעיקר של אקדמאים המחפשים שינוי כיוון ומשמעות. אין ספק שהדבר נובע גם ממצב המשק הכללי אבל לא רק. במחקר שנערך במכללת לוינסקי (גילת, 2020) נמצא כי כמעט מחצית מהציבור שינה את עמדתו כלפי מעמד המורה ופי שתיים לחיוב יותר מאשר לשלילה. גם בסקרי מורים רחבים נראה  שעובדי ההוראה רואים חשיבות והזדמנות גדולים יותר בתפקידם מאשר בעבר.

לצד השליחות הגדולה, אנו מתמודדים עם אתגרים עצומים גם בזירת הכשרת המורים:
1. סטודנטים רבים איבדו מקום עבודה ומתקשים לשלם את שכר הלימוד ואנו נערכים לסיוע ברמה רחבה. בקיץ הפעלנו מערך מלגות רחב היקף בשיתוף מפעל הפיס והתאחדות הסטודנטים, ואפשרנו תמיכה בהוראה בבית הספר של החופש הגדול.
כשליש מהמלגות שניתנו לסטודנטים, ניתנו לסטודנטים להוראה (כ- 3,000 סטודנטים) ובימים אלו יוזרמו מלגות נוספות למכללות והאוניברסיטאות ונמשיך לגייס משאבים נוספים לכך.

2. סגלי ההוראה משקיעים מאמצים לשפר ולשדרג את ההוראה מרחוק. אלפי מרצים השתתפו במהלך הקיץ וישתתפו עוד במהלך השנה בפעילויות פיתוח מקצועי שנערכו במכון מופ"ת ובמוסדות עצמם ובקרוב בכל מוסד אקדמי ימונה מוביל דיגיטלי במהלך משותף עם ישראל דיגיטלית.
3. היכולת לקיים עבודה מעשית והתנסות בהוראה בתקופה זו מאתגרים את ההכשרה ואת בתי הספר אך נדרשים יותר מתמיד – במטרה לסייע למורים ולגננות.

לצד אתגרי השעה, צפויה שנת תשפ"א להיות השנה בה יאושר מתווה ההכשרה החדש, אשר נמצא בתהליכי אישור אחרונים במל"ג.
בנוסף, מספר איחודי מכללות קורמים עור וגידים ולשמחתנו מאמצינו לשמור על המסגרת התקציבית בתקופה קשה זו, מניבים פרי כך שפעילות הכשרת המורים תימשך ותתעצם.
אני מבקש להודות לכולכם על המאמץ המיוחד בתקופה זו – סטודנטים, מרצים, בעלי תפקידים. כולנו נדרשים להסתגל למציאות באי וודאות גדולה, שהפכה להיות הדבר היחידי הוודאי.
שנדע להפיק את המירב, ללמוד, להתפתח ולהירתם לשליחות החשובה

בברכה,