תוכנית הלימודים במסלול חינוך מיוחד היא תוכנית ארבע שנתית לקראת תואר בוגר בהוראה(B.Ed.) ותעודת הוראה עם התמחות בחינוך מיוחד והוראה כוללת.
הלימודים הדיסציפלינאריים בחינוך המיוחד מאופיינים על ידי גיוון במתכונות הלימודים. בקורסי הליבה הסטודנטים ילמדו את תהליכי ההתפתחות התקינה לעומת הלקויה בתחומי תפקוד שונים כגון שפה, חשיבה, התפתחות מוטרות ורכישת מיומנויות אקדמיות כגון קריאה וחשבון, לקויות התפתחותיות מורכבות, לצד מכן, הסטודנטים יכירו כלים חינוכיים הן בתחום הרגשי והן בתחומי התפקוד האקדמי.
במסגרת מוקדי ההתמחות יבחר הסטודנט באחד משני מוקדים, המוקד ללקויות למידה שייתן אפשרות להתמקד בתהליכי אבחון קשיי למידה ובהוראה מתקנת כאשר המוקד השני יתמקד בלקויות שפה ושמיעה אשר יאפשר התמקדות בהבנת המאפיינים של אוכלוסיית ליקויי השמיעה ודרכי הטיפול בקשייהם.
העיון בתוכנית הלימודים בלימודי החינוך וההוראה המוצעת במסגרת המסלול לחינוך המיוחד גילאי 21-6 מעיד על כך שתוכנית הלימודים מנסה להקיף את המטרות המוצעים ברציונאל שהוצג לעיל. בלימודי הליבה של לימודי החינוך וההוראה מוצעים קורסים שמטרתם להעמיק בנושאי הדידקטיקה, החינוך, ההערכה ולימודי התנסות.
בתחומי הדידקטיקה מוצעים קורסים המנסים לחשוף את הסטודנט לתהליכי הוראה ודידקטיקה כגון תורת ההוראה, אקלים כיתתי, הדידקטיקה בחינוך המיוחד. כמו כן, בתחום החינוך מודגשים נושאים כגון החינוך לערכים והחינוך בחברה רב תרבותית לצד ההיבטים החברתיים של החינוך בקורס סוציולוגיה של החינוך.
תחום חשוב מאד בעבודתו של כל מורה הנו תחום ההערכה החינוכית. התחום מודגש באמצעות קורסים כגון מדידה והערכה, היומן ככלי להתפתחות אישית ומקצועית, שיטות מחקר אכותניות וכמותניות וקורס המורה כחוקר כיתתו.
ההתנסות המעשית מלווה בסדנאות דידקטיות בהן נידונות הסוגיות הדידקטיות והחינוכיות הקשורות בתהליך העבודה המעשי. אותן סדנאות מאפשרות הסתכלות רפלקטיבית על תהליך ההתנסות תוך עיבוד החוויה הדידקטית וקישורה לתכנים השונים הנלמדים בקורסי הדידקטיקה והחינוך ובקורסי ההתמחות.
ההתנסות המעשית מהווה את מרכיב הלימודים הפרקטי במהלך הלימודים להכשרה להוראה. מטרתה לחשוף את הסטודנט למימדים מרכזיים של עבודת המורה בפועל, למורכבות תפקידם, ולהוויה של בית הספר על כל היבטיהם.
התנסות בהוראה ובחינוך מתקיימת במסגרות שונות של החינוך הרגיל ושל החינוך המיוחד בהתאם לדגם המסורתי כאשר רק בבית ספר אחד מיושם המודל של בית ספר חונך (PDS) . ההתנסות תתפרס על פני שלש השנים הראשונות ללימודים כמתואר להלן:
ההתנסות המעשית נעשית בהדרכת מדריך פדגוגי, חבר סגל הוראה במכללה, בעל ניסיון בהוראה מההיבט הפדגוגי דידקטי בתחום הדיסציפלינארי הרלוונטי.
הסטודנטים המתנסים בהוראה נדרשים לקיים את ההוראה בכתה בהתבסס על התיאוריות השונות של הלמידה, ההוראה וההערכה שהובאו במסגרת לימודי החינוך המיוחד, ולימודי החינוך הפדגוגיה והדידקטיקה במכללה. ההערכה של הסטודנט המתנסה ע"י המדריך תיעשה במשותף עם המורה המאמן של הסטודנט שהוא מורה ותיק, בעל כישורים מוכחים בהוראה בתחום.
בשיתוף עם חוקרים אחרים בחוג, אנו מפעילים את המעבדה הקוגניטיבית לחקר הקריאה והלמידה.
רכזת תחום העבודה המעשית במסלול. עוסקת בחקר אוריינטציית עתיד ונחישות עצמית של בני נוער ערבים עם מוגבלות התפתחותית ושכלית, ותפיסת העתיד שלהם על ידי הוריהם בהקשר של דפוס הורות. תפקידים במכללה: מרצה ומדריכה פדגוגית. הקורסים שאני מעבירה הם: מבוא לחינוך מיוחד, הספקטרום האוטיסטי וקורסי דידקטיקה.
ממוחיות מחקרית בתחום הנוירופסיכולוגיה ומרצה לקורסים הקורסים בתחום רכישת שפה, התפתות שפה, ליקויים בשפה, ותקשורת תומכת וחלופית בנוסף לקורסים בתחום קשב והפרעות קשב ועקרונות אבחון ומדידה. תחומי המחקר מתמקדים בחקר עיבוד חזותי של האורתוגרפיה הערבית בנוסף לעיבוד נומרי ועמדות כלפי אנשים עם צרכים מיוחדים.
חוקרת בתחום ההתפתחות המוטורית והסנסומוטורית עם דגש על תהליכי כתיבה. תחום המחקר הנוכחי מתמקד בפיתוח כלי לאבחון כתיבה ידנית המתאים למאפייני האורתוגרפיה בשפה הערבית . המבדק מיועד לתלמידי בי"ס יסודי. המבדק מיועד להעריך את מאפייני התוצר הכתוב ואת תהליך הכתיבה , תוצאות ההערכה יאפשרו אבחנה בין תלמידים המתקשים ללא -מתקשים בכתיבה כמו, כן יבחין בין שכבות גיל שונות ויבחין במאפייני הכתיבה בין שני המינים.
מוקד ההתעניינות העיקרי הוא בנושאים שנוגעים להתפתחות שפה: רכישת שפה תקינה, העשרת שפה, ולקויות שפה בקרב אוכלוסיות קליניות שונות כגון אוטיסטים, לקות שפה ספציפית, ילדים ממעמד סוציואקונומי נמוך ועוד. מוקד התעניינות נוסף נוגע לחינוך תלמידים לקויי שמיעה וההשלכות של הלקות על אספקטים שונים שמשפיעים על התנהלות חייהם של ילדים אלה: ההיבט התקשורתי, ההיבט הלימודי, ההיבט החברתי וההיבט השיקומי.
קלינאי תקשורת ומתמקד בתחומים הקשורים בהתפתחות השפה אצל ילדים. מעביר קורסים בתחומי השפה והקריאה.
דוקטורנט בתחום התפתחות הילד. מרפא בעיסוק ומעביר קורסים בתחום ההתפתחות המוטורית והטכנולוגיה המסייעת לילדים בעלי צרכים מיוחדים.
במסגרת המעבדה עוסקים החוקרים בחקר תחומים הקשורים לתהליכי הקריאה, זיהוי המלים והלמידה הן מההיבט התקין והן הלא תקין שלה. תחומי המחקר העיקריים הן:
אנו משתמשים בתוכנת ה Psychopy להרצת גירויים וגם בכלים שונים הבודקים תפקודים קוגניטיביים ותפיסתיים כגון מבחנים להערכת התפקודים הניהוליים כדוגמת ה WCST מבחן ה BADS, CPT של קונורס ועוד מבחנים שונים.
מחקרים שונים שלנו מתפרסמים בכתבי עת שונים
דוגמה למחקרים עם השיוך של המעבדה:
1. Taha, H. (2019). The role of semantic activation during word recognition in Arabic. Cognitive Processing. doi: 10.1007/s10339-019-00915-0
2. Taha, H. & Taha, H. (2020). Morpho-orthographic preferences among typical and poor native Arab readers. Writing Systems Research. doi: /10.1080/17586801.2020.1805394
3. Taha, H. & Asos-abu Riziq, F. (2020). Not completed but still identified: orthographic closure and word recognition among poor and typical native Arab readers". Cognitive Processing. (DOI: 10.1007/s10339-020-00998-0)
4. Taha, H. (2021). How semantic knowledge enhances word recognition? New evidence from struggling readers performances. Applied Neuropsychology: Child. (DOI:10.1080/21622965.2021.