במסגרת הפעילות האקדמית במרכז לפיתוח מקצועי במכללת סכנין להכשרת עו"ה בראשתו  של ד"ר יאסר עואד, נערכו בשנה"ל תשע"ו שני ימי שיא במרכזי הפסג"ה טמרה וירכא.

השתתפו בימי השיא מורים משתלמים בדרגות גבוהות שהציגו את המטלות הסופיות – יוזמות חינוכיות או חקירה עצמית - דרך  הצגת פוסטרים.

יש לציין שסוג הקורס שהועבר למורים בדרגות גבוהות בשני מרכזי הפסג"ה הוא "הקורס הדינמי". קורס זה ייחודי במהותו ובהפעלתו. קורס זה פותח על ידי פרופ' מחמוד חליל- נשיא המכללה, ד"ר לינא בולוס – רכזת מסלול המצוינים במכללה, וד"ר יאסר עואד – סגן נשיא למחקר, תכנון ואסטרטגיה. תהליך פיתוח הקורס לווה במחקר הערכה. המחקר וממצאיו פורסמו בכתב עת Psychology Research, בשנת 2016. בהמשך פותח מודל יותר רחב לכשרה מיטבית של לומדים ואשר ממצאיו יפורסמו בהמשך בספרות המקצועית.

הפוסטרים שהוצגו הן במרכז פסג"ה ירכא והן במרכז פסג"ה טמרה התמקדו בנושא "שימוש בחשיבה מסדר גבוה במערכי השיעורים ויוזמות חינוכיות בבית הספר"

נציין שנכחו באירועים אלה מורים ואנשי אקדמיה מפקחים וחברי הנהלה במכללת סכנין בראשם:

• ד"ר יאסר עואד – סגן נשיא למחקר, תכנון אסטרטגיה ומנהל המרכז לפיתוח מקצועי במכללת סכנין להכשרת עו"ה.
  • מר יוסף חמדאן, מפקח ארצי על מרכזי פסג"ה, משרד החינוך.
  • מנהלי מרכזי הפסג"ה: ד"ר חאתם עבד מנהל מרכז פסג"ה ירכא, ומר כמאל דיאב מנהל מרכז פסג"ה טמרה.
  • מר מאג'ד אבו יוסף, סגן מנהל מרכז פסג"ה ירכא, גב' לילה סוידאן, מדריכה פדגוגית בפסג"ה ירכא.

חברי סגל אשר מנחים את הקורסים: ד"ר לינא בולוס מנחה בקורסים שהתקיימו במרכז פסג"ה ירכא, גב' דארין בסול מנחה בקורסים שהתקיימו במרכז פסג"ה טמרה. בנוסף, ד"ר האדי קאסם, מר איאס זרקאוי, מנחים בקורסים של דרגות גבוהות במכללה. גב' רנין מחמיד, רכזת קורסים של דרגות גבוהות 9-7 במרכז לפיתוח מקצועי, מכללת סכנין.

המרכז לפיתוח מקצועי במכללת סכנין מקיים השתלמויות שונות לכלל המורים הערבים בכלל ולמורים במחוז צפון בפרט במטרה לקדום ולעודד יוזמות חינוכיות בקרב עובדי הוראה, ושם דגש על רצף הנתיבה של ההתפתחות המקצועית של המורים הנמצאים בשטח ושומר על קשר מתמיד איתם.

חשוב לציין, שהמרכז לפיתוח מקצועי מפעיל עוד קורס ייחודי "הל"ל -  הערכה לשם למידה". קורס זה פותח ומופעל באופן בלעדי על ישי מכללת סכנין.

קורס זה נחשב לאב טיפוס מתקדם של שימוש בהערכה בכלל ובהערכה חלופית בפרט בבתי הספר בחברה הערבית.

סיכום המפגש עם המורים המשתלמים במרכז פסג"ה ירכא:

המפקח יוסף חמדאן: פתח את דברי הסיכום תוך ציון לשבח את העשייה של המורים המשתתפים שמראה על שינוי, השקעה ותעוזה לחדשנות. הוא הוסיף שעכשיו מתחילה העשייה שלהם בשדה כך שצריך לבנות תכנית תלת-שנתית שבה יצוין מה צריך לשפר? איך לשתף? איך לגרום להמשכיות של התהליך?, עוד ציין שיוזמה צריכה תעוזה, תמיכה מההנהלה ושיתוף עם עמיתיהם בתוך בתי הספר כך שהמטרה העיקרית היא השבחת תהליך ההוראה והלמידה שחווים תלמידים בתוך כל בית ספר. ובכללי צריך לחשוב תמיד איך יוזמות אלה יכולות לתרום לקידום כל תלמיד ותלמיד.

המפקח יוסף ציין עוד שהוא שמח להיות במפגש זה, הודה לד"ר חאתם שפניו תמיד לחדשנות תוך התעמקות וחשיבה תחילה שעובד עם צוות חושב. הוא שיבח את צוות הפסג"ה ותיאר אותו כצוות שמיד מחפש דרכים לקידום תהליכים פדגוגיים מעמיקים. לאור זאת רואים שמתקיימת עשייה משמעותית במרכז פסג"ה ירכא, הנחשב כמרכז טוב ברמה ארצית. הוא ציין את שיתוף הפעולה עם המכללות האקדמיות. שיתוף פעולה זה תורם להעצמה של התהליכים המתקיימים בפסג"ה. הוסיף שד"ר לינה עם הקבוצה המגוונות שכוללת מורים מכל שכבות הגיל מגננות ועד תיכון, מקדמת דברים כך שהרווח מעשייה שלה ותרומתה בפיתוח המקצועי הם גבוהים מאד. הוא הוסיף שד"ר יאסר ממכללת סכנין תמיד מציג את החזון שלו שמראה על מקצועיות ועל נכונות לקדם תהליכים. הוסיף שתמיד הוא (מר יוסף) מעודד מורים יזמים להתקדם ולהציג את העשייה הפדגוגית שלהם בפני אחרים. הוא ציין כי כל מי שיכולתו לקדם תהליכים ולהוביל קורסים של פיתוח מקצועי לבוא לתת יד דרך הובלת קורסים. הוא ציין כי בעתיד הקרוב תיבנה קבוצה להכשרת מורי מורים איכותיים ושכדי למעוניינים שהם עם פוטנציאל להשתתף במסגרת זו כדי לתרום מיכולתם לעשות שינוי במערכת החינוך.

ד"ר חאתם עבד: סיכם את המפגש כך שציין שהצגת היוזמות נתנה לו להרגיש גאווה במשתתפים ובעשייה שלהם. הוא ציין שהמפקח יוסף תמיד תומך, עוזר ומכוון אותנו לקדם תהליכים משמעותיים. הוא הוסיף שהתוצרים מראים על המקצועיות והעקביות של המנחה של הקורס ד"ר לינה בולוס, ושכל התהליך הינו פרי של שיתוף פעולה מלא בין המפקח על הפיתוח המקצועי מר יוסף חמדאן וגב' ענת כהן לבין המכללות האקדמיות לבין הפסג"ה. הוא ציין כי בשנים האחרונות התרחשה קפיצה משמעותית ביותר מבחינת איכות הפיתוח המקצועי הן במחוז צפון בזכות המפקחת ענת כהן והן בזכות המפקח על הפיתוח המקצועי במגזר הלא יהודי ברמה הארצית מר יוסף חמדאן וזאת בזכות הליווי, ובמיוחד הסיוע והתמיכה שנותן מר יוסף לפסגו"ת בעניין הדרגות הגבוהות 7-9 ולתהליכים השיתופיים על המכללות.

ד"ר יאסר עואד: הודה למשתתפים על ההשקעה ועל הרצינות שלהם וביקש לשמוע התייחסויות מהמשתתפים.

התייחסויות המשתתפים:

מורה יועצת: הקורס היה מובנה וברור מאוד ובמיוחד ידענו מרגע ראשון לאן נגיע בסוף התהליך. מורה זו ציינה כי היא ויתרה על קורס באורנים כדי להשתתף בקורס זה. המנחה ד"ר לינה היא פרקטית, נותנת הרגשה נעימה ואפשרה למידה חוויתית, מודה לה ומקווה להמשיך אייתה בשנה הבאה.
מורה ותיק: אני שנה רביעית עם מכללת סכנין, בקורס הזה היה יישום ומעקב מתמיד.
מורה אחרת: העשייה וההכנות היו ברמת תואר שני, לקח מאתנו הרבה זמן לבצע את המשימות וההשקעה של ד"ר לינה אייתנו הייתה ברמה גבוהה.
עוד מורה: למדתי ונתרמתי מאד מהקורס, היא הבטיחה שנגיע ואכן הגענו.
עוד מורה: היוזמה מאד חשובה לנו והמנחה לוותה אותנו צעד צעד והביאה אותנו להצלחה.
מורה נוספת:  האווירה הייתה שונה וזה בזכות הקבוצה ובזכות המנחה ד"ר לינה, נתרמתי מהתכנים והשתדלתי לא להיעדר כי הייתה תועלת מהשתתפותי הפעילה במפגשים. מורה אחרונה: המחנה גרמה לנו להוציא את הפוטנציאל שלנו וליישם את הנלמד בצורה מיטבית.
ד"ר לינה בולוס: סיכמה את המפגש בכך שהודתה לכל המשתתפים על הרצינות, שיתוף הפעולה וההשקעה לאורך השנתיים שעברו והודתה לצוות מרכז הפסג"ה על שיתוף הפעולה והתמיכה ואיחלה לכולם המשך הצלחה.